Mee Segera a.k.a Megi...
Biar betullllll!!!!! yuppp.... lihatla ujikaji yang AOSS lakukan dengan Mee Segera jenama famous di M'sia... (Megi)...
cara-cara ujikaji dilaksanakan:
1 bungkus megi dimasak dan diambil airnya (kuah)..
kemudian, air tersebut dimasukkan ke dalam dua bekas kaca (gelas kecil)
iodin dititikkan ke dalam kedua-dua bekas...
kedua-dua bertukar menjadi seperti cawan disebelah kiri..
cawan disebelah kanan dimasukkan sedikit garam buluh (sikit jela...byk2 xlehla..nk minum plop)..
kemudian, lihatlah...kuah megi td bertukar menjadi seperti kuah megi sediakala...
Kenapa chantiques beautiful?xcaya?klo xcaya, dapatkan garam buluh dan set tester dr saya NOW!!! 0134335363 @ pm FB : Aisyah Rafiuddin...
Kemudian, cubala sdiri....pastu anda xperlu lagi takut untuk makan mee segera anda...
Kenapa diuji dengan iodin?Kerana dalam badan anda, memang ade iodin...inilah yang berlaku apabila iodin dalam badan bersebati dengan mee segera anda...
lagi? bacala ni...
SIMPTOM-SIMPTOM TERKENA KESAN RADIASI
1. Pening kepala dan muntah diiringi cirit birit dan demam.
2. Sekiranya kesan radiasi di tahap tinggi, ianya akan menggangu sistem saraf badan seperti lumpuh tiba-
tiba atau sawan.
3. Pendedahan berpanjangan akan menyebabkan system imuniti badan menjadi lemah membawa kepada
demam panas, pening kepala dan cirit birit yang teruk.
4. Pendedahan radiasi pada tahap yang tinggi akan membawa maut dalam tempoh yang singkat manakala
pendedahan pada skala rendah dapat diselamatkan dengan rawatan intensif.
BENARKAH RISIKO RADIASI DAPAT DIKURANGKAN DENGAN PENGAMBILAN POTASSIUM IODIDE (GARAM)?
Fungsi kelenjar tiroid pada badan manusia ialah untuk menyerap iodin dan kandungan radioaktif mengandungi iodin yang memudaratkan (radioactive iodine-131) serta mampu membawa kepada pembentukan sel barah.
Kelenjar tiroid tidak mampu membezakan di antara radioactive iodine-131 yang terlepas ke udara ketika bencana nuklear berlaku dengan potassium iodide bebas radioaktif yang mampu untuk menyekat penyerapan iodin yang berbahaya kepada tiroid ini.
No comments:
Post a Comment